Сертифициране по международни стандарти ISO, OHSAS, HACCP
Какво е сертификация?
Терминът „сертификация” може да се разбира като оценка на съответствието или определени изисквания, отнасящи се към даден продукт, процес или система.
Сертификацията всъщност е решението за издаване на сертификат от сертифициращата организация на одитираната организация, което се взима след провеждане на одит.
Сертификацията се провежда от независима трета страна. Това е с цел безпристрастност на решението. Сертификация може да се прави на продукти, процеси или системи.
ISO 9001:2008
ISO 9001:2008 (заменя ISO 9001:2000 (БДС EN ISO 9001:2001)) "Системи за управление на качеството. Изисквания" Какво е ISO 9001:2008?:
- ISO 9001:2008 бе публикуван на 14.11.2008 г. и замени досегашната версия на стандарта ISO 9001:2000. Кое е новото в ISO 9001:2008?
- ISO 9001:2008 е международен стандарт, поставящ изискванията към системите за управление, като дадена организация трябва да демонстрира способността си да предоставя непрекъснато продукт/услуга, който да отговаря на клиентските и приложимите нормативни изисквания и да се стреми непрекъснато да повишава удовлетворението на клиента.
- Всяка организация, която се стреми към непрекъснато подобрение на управленската си дейност и процеса на работа и иска да увеличи ползите от непрекъснатото си усъвършенстване, трябва да внедри и сертифицира ISO 9001:2008.
- ISO 9001:2008 e приложим за всички организации, независимо от техния вид, размер и продукт/услуга, който предоставят.
BS OHSAS 18001
BS OHSAS 18001 (Ocupational Health and Safety System) "Системи за управление на здравето и безопасността при работа. Изисквания" Какво е BS OHSAS 18001?
- BS OHSAS 18001 е британски стандарт, който заменя спецификацията OHSAS 18001:1999. BS OHSAS 18001 е стандарт за система за управление на здравето и безопастостта при работа, разработена да даде възможност на организациите да контролират и подобряват безопасните и здравословни условия на труд.
- Стандартът BS OHSAS 18001 e съвместим с ISO 9001 и ISO 14001 и позволява лесна интеграция. Правните и регулаторните изисквания и непрекъснатото подобрение са два важни аспекта на BS OHSAS 18001.
- Сертификацията по BS OHSAS 18001 демонстрира ангажираността на компанията за безопасна работна среда и защита на служителите и други заинтересовани страни от злополуки и инциденти.
ISO 14001:2004
Какво в ISO 14001:2004?
- В основата на стандарта лежи загрижеността на човечеството за осъществяване на устойчиво развитие на планетата. Стандартът има същата структура и носи идеята за непрекъснато подобряване, характерни за ISO 9001:2008.
- Организации от всякакъв вид проявяват нарастваща загриженост за постигане и демонстриране на стабилна система по опазване на околната среда чрез контролиране на влиянието от техните действия, продукти или услуги върху околната среда, като взимат предвид политиката и целите си по опазване на околната среда. Те извършват това в контекста на все по-строгите законови разпоредби в тази област, развитието на околната среда, както и общата грижа на заинтересованите страни по въпросите на опазването на околната среда, включително на устойчивото развитие.
- Стандартът определя изискванията към системата за управление на околната среда, която може да се интегрира с други изисквания за управление, за да помогне на организациите да достигнат както икономическите си цели, така и целите, свързани с околната среда.
HACCP
HACCP (Hazard Analysis ans Critical Control Point) Анализ на опасностите, контрол на критичните точки и ръководство за прилагането му
Какво е HACCP?
- HACCP е съкращение, което в превод означава "Анализ на опасностите и контрол на критичните точки". Това са точки от производствения цикъл на храните, в които може да се елиминират възможните биологични, химически и физически опасности за човешкия организъм. Ако контрола в тези точки не е достатъчно задълбочен, то тогава е възможно да бъде застрашено здравето и дори живота на консуматорите. Изградена, внедрена и сертифицирана HACСP осигурява това да не се случи.
- НАССР е научно обоснован и систематичен подход. НАССР системата се концентрира по-скоро върху предотвратяване възникването на опасностите, отколкото върху изследването и инспектирането на крайния продукт.
- В основата на изискванията на HACСP са залегнали принципите на Codex Alimentarius. Публикациите на Codex Alimentarius, съдържащи препоръки, касаещи безопасността на храните, трябва да бъдат включени в законодателствата на страните членки на ЕС. Една от тях са Указанията на Codex (Codex Alimentarius guidelines) за прилагане на HACCP. Като общ документ е разработена директива 93/43/EEG на Съвета на Европа, която е базирана на тези указания на Codex Alimentarius.
- Обхватът на приложение на HACCP системите, покрива цялата хранителна верига – от първоначалното производство до крайната консумацията и обхваща добив и производство и производство и преработване на хранителни продукти, търговия, съхранение и транспорт.
ISO 22000:2005
ISO 22000:2005 "Системи за управление на безопасността на храните - изисквания към организациите от хранителната верига"
ISO 22000 определя изискванията към системата за управление на безопасността на храните в хранителната верига, където организацията трябва да демонстрира своята способност да контролира хранителните опасности, за да осигури, че храните са безопасни по време на потребление.
Той е приложим за всички организации, независимо от големината им, които са включени в който и да е аспект на хранителната верига и които желаят да приложат системи, гарантиращи безопасност на хранителните продукти.
ISO 17025:2005
ISO 17025:2005 (БДС EN ISO 17025:2006) "Общи изисквания относно компетентността на лабораториите за изпитване и калибриране"
Обхват и област на приложение:
- Този международен стандарт определя общите изисквания за компетентност при извършване на изпитвания и/или калибрирания, включително взимането на проби. Той се отнася за изпитванията и калибриранията, извършвани със стандартизирани методи, нестандартизирани методи и методи, разработени от лабораториите.
- Този международен стандарт е приложим за всички организации, които извършват изпитвания и/или калибрирания. Това включва например лабораториите от първа, втора и трета страна, както и лабораториите, в които изпитванията и/или калибриранията са част от контрола или сертификацията на продуктите.
ISO 19011:2002
ISO 19011:2002 (БДС EN ISO 19011:2004) "Указания за одит на системи за управление на качеството и/или за управление на околната среда"
Обхват и област на приложение:
- Регламентира управлението на програми на одит, извършване на вътрешни или външни одити на системи за управление на качеството и/или на околната среда, както и за компетентността и оценяването на одитори.
- Предназначен е за широк кръг потенциални ползватели, между които одитори, организации, имащи нужда от одити на системи за управление на качеството и/или на околната среда според договори, и сертификационни организации или организации, извършващи обучението на одитори за сертификацията/регистрацията на системи за управление, за акредитацията или за стандартизацията в областта на оценяване на съответствието.
- Той е приложим към всички организации, които имат нужда от извършване на вътрешни или външни одити или да управляват програма за одит.
ISO/TS 16949:2002
ISO/TS 16949:2002 – международен отраслов стандарт, разработен за автомобилната промишленост на основата на стандартите ISO 9000.
БДС EN 15038
БДС EN 15038 - стандарт за преводачески услуги.
SA 8000
SA 8000 - Корпоративна социална отговорност.
ISO 28000
ISO 28000 - Сигурност на доставките (СУСД).
Правила и етапи за получаване на консултантска дейност
След предварителната презентация на консултантската услуга се подписва договор в който са описани етапите, сроковете, цени.
Нашата методика включва:
Етапи и видове дейности по извършване на консултантска услуга | Срок |
Диагностика на управлението за съответствие с изискванията на желания срандарт и преглед на Система за управление | В рамките на входящ преглед |
ПЪРВИ ЕТАП | 1-2 месеца |
Предоставяне на необходимите /липсващи/ документи като част от системата за пробно внедряване и събиране на данни за ефективното им прилагане. |
Провежда се в зависимост от обхвата на Организацията |
ВТОРИ ЕТАП | 3-4 месец |
|
Сроковете при въвеждане на функционираща СУ са различни в зависимост от желаната сертификация. |
Причината за ползването на консултантска фирма е помощта, която тя предоставя на своя клиент така, че той бързо и сигурно да получи сертификат с международно признание.
Ползването на консултантска организация спестява време, труд и пари и Ви дава сигурност във Вашето начинание.